Gedragstherapie

Gedrag

  1. Home
  2. Gedragstherapie
Wij zijn gestopt met gedragstherapie.
Zoekt  u een goede, gediplomeerde gedragstherapeut in uw buurt?

Kijk dan op :https://nvgh.nl/

In onze drukke samenleving wordt er vaak veel van onze honden geëist. Zij moeten sociaal zijn naar andere honden, naar mensen en kinderen. Zij moeten om kunnen gaan met het drukke verkeer en netjes aan de riem kunnen lopen. Alleen thuis kunnen blijven en mee kunnen in de auto.

Het kan voorkomen dat hierbij probleemgedrag ontstaat doordat de hond het niet heeft geleerd, slechte ervaringen heeft opgedaan of verkeerde dingen heeft aangeleerd. Het gedrag van uw hond kan voor u of uw omgeving een probleem worden. Maar ook kan het voor de hond zelf, in sommige gevallen, een probleem zijn. Wanneer een hond angstig is ontstaat er stress. Is er veel stress dan wordt het welzijn van de hond aangetast.

Dus het kan niet alleen voor U een probleem zijn, maar ook voor de HOND.

Enkele voorbeelden van gedragsproblemen zijn:

  • Agressief gedrag naar honden, mensen of andere dieren.
  • Verlatingsangst (niet alleen kunnen zijn).
  • Angst voor mensen, honden, andere dieren of in bepaalde situaties.
  • Angst voor harde geluiden (vuurwerk, onweer).
  • Angst als gevolg van een trauma.
  • Vernielzucht.
  • Overmatig opgewonden gedrag.
  • Overmatig blaffen.
  • Onzindelijkheid.
  • Trekken aan de riem.
  • Najagen van joggers, fietsers en auto’s
  • Abnormaal gedrag (overmatig) staart vangen, in de lucht happen, rondjes draaien)
  • (Algemene) Ongehoorzaamheid.

Het kan ook voorkomen dat er gedragsproblemen ontstaan als gevolg van een lichamelijke aandoening. Bijvoorbeeld agressie als gevolg van pijn. Ongehoorzaamheid als gevolg van doofheid of slecht kunnen zien. Indien een situatie dit vereist, werk ik samen met een dierenarts. Een enkele keer is het gewenst de therapie te ondersteunen door middel van medicatie, ook dit gebeurt in overleg met de dierenarts.

Een gedragstherapeut is deskundig op het gebied van hondengedrag. Als gedragstherapeut ben ik in staat het probleem gedrag te analyseren en een daarop gerichte therapie in te stellen. Een van de belangrijkste taken is het verduidelijken van het gedrag van de hond en de invloed die u als eigenaar daarop kunt uitoefenen.

Hoe werkt het?

Wanneer u bepaald gedrag van uw hond als ongewenst of als een probleem ervaart, kunt u contact met mij opnemen. U krijgt dan een vragenformulier thuis gestuurd. Nadat u deze ingevuld aan mij heeft geretourneerd, neem ik telefonisch contact met u op voor een afspraak. Ik kom dan bij u thuis voor een uitgebreid consult en het observeren van de hond, met name in de situaties waarbij het probleemgedrag zich voor doet. Indien de situatie dit vereist, zullen er een aantal gedragstesten worden gedaan.

Dit consult en eventuele testen nemen ongeveer 2 uur in beslag.

Aan de hand van alle informatie en de observaties wordt er een diagnose gesteld. Ik leg u uit wat de oorzaak van het ongewenste gedrag is en hoe dit aangepakt of voorkomen kan worden. In overleg met u wordt er een therapie opgesteld. De therapie zal altijd ‘op maat’ zijn. De omstandigheden en de mogelijkheden zullen per eigenaar en hond altijd verschillen. Gedurende het therapietraject wordt u persoonlijk begeleid door middel van mail, telefonisch of privé lessen. Tijdens deze contact momenten zullen we de voortgang van de therapie bespreken en kunt u uw vragen stellen.

Van het consult wordt een uitgebreid rapport opgesteld. Hierin staat de diagnose en wordt uitgelegd wat de oorzaak van het probleemgedrag is. Daarnaast krijgt u de therapie stapsgewijs uitgelegd zodat u deze nog eens rustig kunt nalezen. Eventueel wordt een kopie van het verslag naar de dierenarts gestuurd.

Afhankelijk van het probleem kan er een vervolg afspraak gemaakt worden om de therapie te begeleiden.

Menu